Devaluatie yuan was geen economische oorlogsdaad

Vorige week bestempelde de VS de Chinese overheid als valutamanipulator. Een gevaarlijke beschuldiging die bovendien onjuist was. De devaluatie van de yuan die de Chinese centrale bank toeliet was namelijk geen economische oorlogsdaad.

Het bakerpraatje van Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, was een succes want in veel media was te lezen dat de Chinese overheid ‘terugsloeg’ door de munt te devalueren. Een volstrekt begrijpelijke reactie. De devaluatie van de yuan kwam nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe tarieven aankondigde op een resem aan Chinese exportproducten. Geen onlogische gedachte dat China dan terugslaat.

Een andere reden waarom men makkelijk aannam dat China de munt als wraakactie devalueerde, is omdat we weleens vaker hebben gehoord dat de Volksrepubliek de munt doelbewust laag houdt. In 2010 hield China de munt namelijk wel degelijk artificieel laag. Toen kocht de centrale bank dollars – en verkocht ze yuans – om de eigen munt te onderdrukken. Daarnaast hield ze investeringen van de VS tegen in China, omdat deze een opwaarts effect hebben op de prijs van de yuan ten opzichte van de dollar (om in China te investeren moeten Amerikanen eerst hun dollars verkopen om yuan te kopen).

Net nu manipuleert China niet

Maar zoals de economen Paul Krugman en Larry Summers afzonderlijk uitlegden in respectievelijk de New York Times en de Washinton Post, heeft China dat nu dus helemaal niet gedaan. Sinds 2013 is China juist bezig geweest om haar eigen munt op te kopen (en dollars te verkopen), waarmee ze dus wel manipuleerde maar juist tégen haar eigen munt. Nadat Trump de nieuwe tarieven aankondigde op Twitter, heeft de Chinese centrale bank enkel de markt wat meer haar werk laten doen, ze liet toe dat de munt wat in waarde daalde. Het was dus de markt en niet een doelbewuste manipulatie van de Chinese overheid.

Het is ook niet zo raar dat de markt een munt minder waard laat worden na het nieuws dat er nieuwe tarieven aankomen. Het is namelijk slecht nieuws voor de economie van China. Het maximale waar je de Chinese centrale bank dus van kan beschuldigen, is dat ze de markt even zijn werk heeft laten doen om de VS te laten zien dat ze nieuwe tarieven niet zomaar pikt. Maar van valutamanipulatie was gewoonweg geen sprake.

Vragen of opmerkingen? Stel ze aan me op Twitter via @basvanderhout.

Bronnen:

Washington Post (2019). By naming China a currency manipulator, Mnuchin has damaged his credibility.

New York Times (2019). Opinion report van 6 augustus 2019, Paul Krugman.

Wees de eerste die reageert op "Devaluatie yuan was geen economische oorlogsdaad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*