Drukken centrale banken echt geld bij?

Je hoort het op dit moment vaak: centrale banken (kortweg CB’s) drukken voor miljarden geld bij om de crisis tegen te gaan. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Het is inderdaad waar dat CB’s op dit moment staatsschulden (staatsobligaties) opkopen met nieuw geld. Zo koopt de Europese Centrale Bank (ECB) op dit moment voor meer dan 1.300 miljard euro aan schuldpapier op van Europese landen. Maar dat betekent niet we nu ineens 1.300 miljard extra te besteden hebben.

Geld komt niet in de economie

Het is belangrijk om te weten dat een groot deel van het geld dat CB’s bijmaken niet in de economie terecht komt. Als de ECB bijvoorbeeld van een Europese bank staatsobligaties koopt, worden er enkel zogenaamde reserves gecreëerd in het banksysteem. Deze reserves blijven in het banksysteem en kunnen niet in de economie terecht komen. Dan stijgt de hoeveelheid geld dat wij op onze zichtrekening hebben staan dus niet.

Geen gratis geld

Maar ook als de ECB van niet-banken (bedrijven en gezinnen) staatsobligaties koopt betekent het niet dat wij er echt rijker van worden. Als bijvoorbeeld persoon A een staatsobligatie bezit met een waarde van 1.000 euro, dan koopt de centrale bank die obligatie voor 1.000 euro met nieuw geld. Persoon A krijgt inderdaad echt 1.000 euro in zijn/haar handen, maar hij/zij moet daarbij afstand doen van een staatsobligatie van 1.000 euro. Per saldo is persoon A dus niet echt rijker geworden.

Dat wil niet zeggen dat dergelijke operaties niet de inflatie (geldontwaarding) kunnen aanjagen, want 1.000 euro kun je veel sneller in de winkel uitgeven dan een staatsobligatie. Als iedereen dat plots gaat doen, dan stijgt de vraag naar producten harder dan het aanbod ervan (dan fabrieken spullen kunnen produceren) en dan kun je natuurlijk wel inflatie (geldontwaarding) krijgen.

Vragen? Stel ze aan me via TwitterInstagram of Facebook of stuur een ouderwets mailtje naar me via basvanderhout@hotmail.com.

2 Reactiesop"Drukken centrale banken echt geld bij?"

  1. Maar waar haalt die centrale bank dat geld dan vandaan? Lenen ze dat op de kapitaalmarkt? Dan klopt je verhaal. Of drukken ze dat bij – en dat kan natuurlijk ook chartaal – dan komt dat nieuwe geld imho wel degelijk in de economie terecht

  2. Wat een rommelig artikel is dit.
    In de titel vraag je: drukken centrale banken geld bij? En in je tekst zeg je steeds wij worden er niet rijker van, maar dat is geen antwoord op de vraag.
    Drukken CB’s nu wel of niet geld bij? Antwoord: dat doen ze wel degelijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*